CONVERSE A VANS

Chtěla bych na začátek napsat nějaké okecávačky, ať víme, jaké boty nosíme, odkud pochází, kdo založil firmu Vans nebo Converse atd.


Converse
Converse je americká společnost vyrábějící především sportovní obuv a oblečení. Samotnou společnost Converse založil v roce 1908 podnikatel jménem Marquis M.  Zpočátku se firma věnovala výrobě galoší a další pracovní gumové obuvi. Protože se jednalo o sezónní zboží, hledala firma způsob, jak zajistit celoroční odbyt gumové obuvi. Rozhodla se proto začít vyrábět sportovní obuv, o kterou bude zájem po celý rok. Do té doby byla společnost Converse běžným výrobcem obuvi, jakých byly v USA desítky. Zlom přišel v roce 1917, kdy společnost Converse představila botu určenou pro basketbal jménem All-Star. První boty All Star byly v přírodní hnědé barvě s černým lemováním. Ovšem její hvězda nezazářila ihned, ale až s příchodem basketbalisty Charlese H. (alias Chuck Taylor), který si postěžoval, že ho z bot bolí nohy. A to už byl jen krůček k tomu, aby jej společnost zaměstnala za účelem dalšího vývoje a propagace těchto bot. Tak se zrodila legenda Chuck Taylor All Star.


Vans
Vans  je americká firma vyrábějící sportovní obuv, založená Paulem Van Dorenem v roce 1966. Obliba značky Vans pomalu, ale jistě stoupala - vrchol přišel v roce 1982, kdy se ve filmu Fast Times at Ridgemont High objevil hlavní hrdina, Sean Penn, v modelu Vans Slip-On. Díky tomu se začaly boty Vans prodávat po celých Spojených státech a později i po celém světě. Původně šlo o "obyčejnou" značku bot – skateoví nadšenci si ji však pro její vlastnosti tak oblíbili, že se brzo stala vlajkovou lodí skateové obuvi i celé generace.


Srovnání:
Cena – Cena converse a vans se moc neliší. Obě značky stojí okolo 1600 korun (Záleží na kolekci, materiálu, slevě atd. To je samozřejmé.).

Výdrž – Svoje první vansky mám už asi 3 roky a stále drží, converse mám 2 roky. Zase je to podobné. :) Znám lidi, kterým tyto boty vydrží jen půl roku. Záleží, jak se o ně staráte. 


Materiál - Většinou se jedná o látkové provedení, lze ale sehnat i koženkové, kožené,… Podrážka je z gumy.

Myslím si, že converse jsou lepší jako jednobarevné boty a vans jako boty s nějakým vzorem. Asi to je divné uvažování, ale mám to tak. :D Vše mají podle mě stejné nebo alespoň podobné. :) Converse-ky i Vans-ky se hodí snad ke všemu. Rozhodně seženete pohodlnější i levnější obuv, ale já si myslím, že se kecky v botníku vážně neztratí!


Zdroje: cs.wikipedia.org, en.wikipedia.org

6 comments

  1. Skvělý článek! :) Miluju Converse i Vans a mám to s tím výběrem stejně jak ty- Converse mám jednobarevné a Vans mám se vzorem. Tvoje jsou moc pěkné.
    www.world-by-eli.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky! Ale ty černé vans jsem už prodala na vinted - moc jsem je nenosila. :/ Ale koupila jsem si klasické bílé vansky. :D :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Aneb pohodlná obus se hodí vždy ^^ Určitě nosím obojí, myslím si, že i vydrží déle než nějaké za 200,- (ale to je nejspíš logický).
    U mě převládá jednoduchost, takže rozhodně vybírám spíše jednobarevnost, vzorované mě fakt musí nějak oslnit, abych si je pořídila, proto není divu, že v mém botníku vzory moc nikdo nenajde :D
    Zajímavý článek :)

    ReplyDelete
  4. You can discover dates of sales and once in a while get a rundown of vehicles that will be sold. With a specific end goal to take part in these private closeouts, you should apply in advance for a permit to have the capacity to offer.Rv Dealer missouri

    ReplyDelete