SHAMBALLA NÁRAMEK | DIY

Shamballa náramky nejsou jen pouhým módním trendem. Původní význam těchto náramků je mnohem hlubší. Shamballa je mýtické království, které se má nacházet hluboko uvnitř Asie a je symbolem osvícení, míru a dokonalosti. Kousek z tohoto se skrývá také uvnitř každého Shamballa náramku. Náramky jsou vyrobeny ze šňůrky, která je vázána do speciálních uzlů. Shamballa náramky jsou tkané, pletené a jsou do nich svázány kameny, drahokamy, polodrahokamy, sklo a kovy. Barvy náramků mají vlastní význam.


Černý Shamballa náramek:
Černá znamená absenci jakékoliv jiné barvy a je často spojována s tajemstvím, strachem, zlem, smrtí a obavami z neznámého. Černá ale především znamená sílu a autoritu, je považována za velmi formální, elegantní a prestižní barvu. Černé Shamballa náramky jsou obvykle z černých skleněných korálků, existují ale i s černými drahými kameny, jako je například onyx.

Bílý Shamballa náramek:

Bílá nebo jasná je barva pro nové začátky, nadšení, jasnost účelu, duchovních vhledů a inspirace. Bílá září čistotou, nevinností, panenstvím a neutralitou, má kladný vliv na pocit bezpečí, sílu a čistotu. Kameny a drahokamy spojené s bílou jsou diamanty, bílý safír, perly, opály a křišťál. Často se používají „simulované diamanty“ nazývané zirkon.

Modrý Shamballa náramek:
Modrá barva je nositelem růstu a léčení. Podporuje schopnost komunikace, moudrosti a tvůrčího vyjádření. Modrá je spojena s důvěrou, plánováním a organizací. Modré Shamballa náramky jsou často vyrobeny s použitím polodrahokamů, jako je achát, akvamarín, safír, topaz nebo dokonce lapis lazuli, častěji však jsou vyrobeny z barevných skleněných kamínků, které jsou cenově dostupnější.

Zelený Shamballa náramek:
Zelená znamená obnovu, růst, odpuštění a přijetí v lásce a vztazích, je nositelem harmonie. Zelené Shamballa náramky jsou většinou vyrobeny z drahokamů, jako avanturín, granát, achát, smaragd, malachit. 

Žlutý Shamballa náramek:
Žlutá a zlatá jsou barvy spojené s účelem, osobní silou vůle, optimismem a sebevědomím. Drahý kámen, spojený s čakrou solar plexus je citrín. Velmi vzácně jsou i náramky se žlutým diamantem.

Po tomto vyčerpávajícím úvodu se můžeme pustit k postupu při výrobě Shamballa náramku. Strašně dlouho mi trvá, než pochopím nějaký návod, tento náramek mi například trval 2 dny. Nakonec jsem musela smíchat postup ze dvou internetových stránek, náramek se mi totiž stále točil a já nechápala, co dělám špatně! :D

K výrobě náramku potřebujeme desku, pinetky, voskovaný provázek, vteřinové lepidlo, korálky a nůžky.


Nejdříve ustřihneme provázek dlouhý asi 40 cm a navlíkneme na něj korálky. Provázek pak přiděláme pinetkami na desku.


Ustřihneme si druhý provázek dlouhý asi 80 cm, kterým uděláme uzlík na provázku s korálky.


Levou část provázku položíme přes natažený provázek a pravou část provázku dáme na položenou levou část provázku.


Uzel ukončíme tak, že pravou část provázku provedeme vzniklým okem.


Levou část provázku protáhneme pod nataženým provázkem. Pravou část provázku provlečeme pod levou částí provázku.


Levou část provázku provlečeme vzniklým okem.


Nezapomeňte střídat tyto body, jinak se vám náramek bude točit! Když uděláme pár uzlíků, tak posuneme první korálek a přes něj uděláme další uzlík.


Postup stále opakujeme... Nakonec ustřihneme provázky, kterými jsme pletli uzlíky a zalepíme je vteřinovým lepidlem, aby se náramek nerozmotal.


Teď je na řadě uzavření náramku. Náramek sundáme z destičky, překřížíme konce náramku. Ustřihneme si 20 cm provázku a na překřížených koncích uděláme 10 uzlíků. Konce po dopletení ustřihneme a opatrně zalepíme, vznikne nám tak posouvací část. Ta slouží k roztažení a utáhnutí náramku, aby se dal náramek pohodlně nandat a sundat.


Zde můžete vidět, jak je pletení náramků návykové! :D


Zdroj: www.nefertitis.cz

21 comments

  1. povedené náramky
    terina98.blogspot.cz

    ReplyDelete
  2. Super náramky :3 můžu se zeptat, kde jsi sehnala ty korálky? Jsou hrozně hezký!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám je z našeho obchodu pro kutily. :D Ale myslím, že bys je sehnala i na internetu. :)

      Delete
  3. Krásný náramek! :) Jsi šikulka. :D Anette

    ReplyDelete
  4. Ahoj. Chcela by som ti len poradiť, že tie konce nemusíš zalepovať lepidlom, ale stačí ich zastaviť. To odstrihnute len zápal kus zapalovacom a ono sa to akoby prilepi. Drží to dobre :) Ináč, super článok a krásne koralky

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuju za radu... :) Při mé smůle by mi náramek shořel celý. :D

      Delete
  5. Ahoj, nechtěla bys některé diy natočit na youtube? :) myslím, že by se to u ženského obecenstva chytlo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možná někdy v budoucnu, až budu mít foťák. :)

      Delete
  6. Ahoj, nechtěla bys některé diy natočit na youtube? :) myslím, že by se to u ženského obecenstva chytlo :)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Papírnictví, švadlenka, ebay... Jsou snad všude. :D :)

      Delete
  8. Tak to je nádherný, to rozhodně musím vyzkoušet ! :D :)

    ReplyDelete
  9. To je tak sakra dokonalej návod, neskonale ti za něj DÍKY!!! Já tyhle náramky úplně miluju, ale až do teď mě nenapadlo, že bych je mohla zkusit i vyrábět, jelikož vždycky, když jsem se koukla na to, jak jsou spletený, říkala jsem si, že to je prostě až moc hárdkór :D.
    Takže ještě jednou srdečně děkuji, hned, jak bude možnost, se do nich pustím - a musím říct, že ty tvé jsou hrozně krásné :). Líbí se mi ten světle modrý s kroužkem a úžasným způsobem je udělanej i ten s motýlkem - nechtěla bys udělat i další návody na jiné styly 'uzílkování'? Byla bych minimálně jeden toužebný čtenářek a rozhodně nikoliv pouze jeden.
    Hmm, asi se stávám jedním z tvých DIY článkožroutů. Hodně síly a snad budeš stále takhle skvěle pokračovat! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miluju dělat DIY články, jen mi dlouho trvá, než na něco originálního přijdu, přece jen je většina článků a videí o tom samém... :/ :D Moc děkuju!

      Delete
  10. Super článek. :) Mám tip, aby sis nemusela pamatovat, jestli máš první provázek vést spodem nebo vrchem, tak stačí vést oba provázky stejně vrchem, jen jednou začneš plést levým provázkem a potom pravým. :) Mně se to takhle aspoň plete líp. :D Ale díky za návod, náramky jsou krásné. :)
    http://diy-napady.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  11. Dobrý den velmi krásný návod plánují vyrobit :) jenom dotaz šířka provázku 0.5×0.5mm nebo 1×1mm ?
    Předem děkuji za odpověď

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslím, že tento je 1x1mm, ale pletu i s 0.5mmx0.5mm, záleží na korálku, no. :D

      Delete