VÁNOCE, SVÁTKY KLIDU A MÍRU.

Vánoce už skoro klepou na dveře, a tak jsem si řekla, že napíšu úvahu na téma Vánoce, svátky klidu a míru. Neberu to obecně, opět ukazuji jen konkrétní příklady ze života.


Opravdu jsou Vánoce svátky klidu a míru? Nemyslím si. Jděte 3 dny před Vánoci do Tesca a uvidíte Armageddon. Takže si to shrneme. Většina rodin si musí před Vánoci nahrabat co nejvíce jídla. A nevadí, že se to pak vyhazuje. Všichni jsou přežraný z řízků a bramborového salátu. Místo toho, aby si o Štědrý den odpočinuli s rodinou, vaří od rána do večera a přes svoje vyčerpání si ani neužívají radost svých dětí z dárků. Když tu byl napakovenej mamky bývalej, který byl opravdu zatížený na jídlo, tak jsem do odpoledne loupala a krájela brambory na bramborový salát. Měli jsme tolik jídla, že jsme to jedli ještě čtvrtý den a já už řízky nemohla ani vidět. A ještě k tomu úplně promrhaný Štědrý den přípravou jídla. Byla to velká úleva, když jsme další Vánoce slavily samy s mamkou. Stačily jen dva řízky a troška bramborového salátu. Na jídle jsme si pochutnaly a nemusely se s ním cpát další den. Co si budeme povídat. Ohřívaný řízek není tak dobrý jako čerstvý. Byly taky doby, kdy se babička s mamkou předháněly v počtu napečeného cukroví. Mamka pekla i do rána, aby měla alespoň 15 druhů. V tomhle jsem celkem pohodářka, takže jsem si vždy klepala na hlavu a vysvětlovala, že stačí klidně i tři druhy cukroví, když na to nejsme tak zatížené. Poslední roky se tedy mamka už pečením tolika druhů cukroví nezatěžuje. Babička i nadále peče každým rokem víc a víc. Takže běžně z její kuchyně slyším:"Do pr*ele!" Vánoce, svátky klidu a míru. 

A teď dárky. Nějak jsem nepochopila, proč si lidi půjčují peníze na vánoční dárky. Hlavně když je k tomu úrok 260%. Dobře. Chtějí udělat radost dětem. Ale tímhle vlastně ukazují, že je naprosto v pořádku si půjčovat peníze na věci, které k životu absolutně nepotřebují. A že jsou na tom finančně dobře. Děti by určitě přežily, že dostanou méně dárků než jiné roky. Je to rozhodně lepší, než se před nimi přetvařovat. Zase příklad ze života. Mamka půjčovala asi 1 000 Kč jedné paní na dárky pro děti. Paní kouří. To máme 100 Kč za krabičku. Kdyby tedy nekouřila a odkládala by si peníze utracené za krabičky, tak má během jednoho měsíce našetřeno 400 Kč. Pro ty mladší. Nebuďte naštvaní, že vaše kamarádka dostala iPhone 7 Plus Rose Gold 128 GB, a vy další ponožky. Každý má holt jiné možnosti. A jistě by vaše rodiče udělali všechno pro to, aby vám dárkem vykouzlili úsměv na rtech, ale někdy to bohužel nejde.

Už mi není 13, takže si musím vydělávat na větší věci sama. Najít mobil, notebook či foťák pod stromečkem u mě rozhodně nehrozí. Takže se na Vánoce těším hlavně kvůli prázdninám, řízku a tomu, že jako rodina zasedneme večer před stromeček a do pozadí nám budou hrát pohádky. Dárky jsou pro mě takový bonus.

Jak vnímáte Vánoce vy?
Přeji krásný zbytek dne, Michaela.

11 comments

  1. Podľa mňa sa posledné roky tiež úplne vytratila celková pointa Vianoc a tie skutočné hodnoty sa vytrácajú, čo je dosť smutné. A ako si ty písala, mňa dokáže tiež veľmi nahnevať, keď si ľudia kvôli tomu berú ešte aj pôžičky, vlastne len kvôli jednému dňu, ktorý je najmä o niečom úplne inom...

    http://www.ellenya.com/

    ReplyDelete
  2. To je tak hezky napsanè :3 máš pravdu, škoda že už to není jako to bývalo kdysi :) jinak s tím posledním odstavcem soihlasím, ikdyž by to potěšilo, na takov dárky si taky musím našetřit sama. Za což jsem i na jednu stranu ráda :)

    MagicBeautyLife

    ReplyDelete
  3. Souhlas se všim !!!! :)

    ReplyDelete
  4. Hezky napsané. :) Pro mě jsou Vánoce někdy až moc společenské. Jsem ten typ, který má rád svůj klid. Proto mám stejně nejraději Štědrý den. Dopoledne nazdobíme stromeček, dokončíme výzdobu a potom mamce pomůžeme s večeří. Rozhodně netrávíme celý den v kuchyni. Potom se rozdají dárky, největší radost mám, když rodiče rozbalí dárek ode mě, protože dělat radost ostatním je prostě krásné. A upřímně, letos jsem si ponožky pod stromeček dokonce objednala, asi stárnu. :D Jenže hned druhý den razíme k jedné babičce, kde se sejdeme s bratránky, strejdou, tetou, další přejídačka, další den, kdy jsme namačkaní v malém bytě. Ve výsledku si děcka hrajou, dospělí konverzují a já se většinou někde zašiju s knihou, kterých naštěstí většinou dostanu několik. A pak je tady další den, kdy jedeme přes kus republiky k druhým prarodičům a s těmi máme navíc takové...horší vztahy. Nikdy se tam necítím dobře. Mnohem víc by mi vyhovovaly Vánoce v úzkém rodinném kruhu a s nejbližšími kamarády. Takže letos mám v plánu na Štědrý den ráno zaběhnou k jedné z nich a donést rovnou dáreček. Stres z dárků nemám, patřím mezi šťastlivce, kteří mají brigádu v obchodě s dárkovými předměty, šperky, kameny, kosmetikou, atd. (koho by zajímalo, může kouknout na fb stránku Za vraty- sice menší reklama, ale je to vážně super obchůdek, když sháníte dárečky :) ) takže nadílku mám nakoupenou už asi týden. Na Vánoce se ale stejně těším. Vyloženě miluju tu atmosféru a "vůni" Vánoc, kdy se vzduch naplní jehličím, cukrovím a svíčkami. Přeji hezký advent. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji za takhle dlouhý komentář! :D A na fb stránku se určitě mrknu. :)

      Delete
  5. Vnímám asi podobně. Jako každý rok čekám, kdy si lidi budou opět brát "výhodné" půjčky na hromadu dárků, nejen pro děti. Jsem ráda, že naši na tohle nejsou, ne že bychom neměli dost dárků, to ne ,ale extra drahé dárky jsme neměli, jako třeba elektroniku a nebyl problém. Když něco takového potřebuju, koupím si to přes rok, buď sama, nebo s příspěvkem od našich. To s tím jídlem je trefný, cukroví stačí pár druhů a nestresovat se tou dokonalostí. Pohodový čas s rodinou, odpočinek ♥

    ReplyDelete
  6. Moc hezky napsaný článek, který to přesně vystihuje. Ano na jednu stranu to o těch dárcích je, ale daleko důležitější je, že můžu být s rodinou a jsem za to hrozně vděčná. A co se týče cukroví, tak ho s babičkou pečeme spolu a je to krásný :)
    www.lifestylebymaky.blogspot.cz

    ReplyDelete