FATA MORGANA.

28.5.2017 jsem byla s mamkou a přítelem v Botanické zahradě Praha, kde probíhala výstava nejrůznějších motýlů, proto přicházím s tímto krátkým článkem s pár fotkami.



Trošku mě mrzí, že jsem si na výstavě nefotila panely s informacemi, ale s tím už bohužel nic neudělám, a proto vám sem dám alespoň pár zajímavostí o motýlech z internetu.

Motýli tvoří druhý největší řád hmyzu, hned po broucích. Jsou rozšířeni na celém světě kromě Antarktidy, řád čítá kolem 180 000 druhů.

Rozpětí křídel největšího motýla na světě dosahuje až 31 cm. Tento obr se nazývá tyza velká a patří do čeledi můrovitých.

Samičky kladou až několik tisíc vajíček, zpravidla na rostlinu, kterou se živí housenky. Housenky se živí rostlinnou potravou a po určité době se zakuklí. Většina housenek spřádá vlákna, některé druhy předou společná hnízda nebo kokony.

Délka života dospělého motýla závisí na druhu. Někteří motýli se dožívají 5 dnů, přezimující druhy hynou po 10 měsících a ti, kteří vylétávají z kukly na jaře nebo na počátku léta, žijí 4 až 6 týdnů.

V životě motýla dochází i k tzv. hibernaci, což znamená, že jedinec ve všech vývojových stadiích přestane přijímat potravu a ztuhne. Nástup klidového stádia u nás i ve Skandinávii podmiňují nízké teploty. V tropech a subtropech to jsou naopak vysoké tepoty s nedostatkem vody.

Motýli dokážou rozeznat červenou, zelenou a žlutou barvu.











Byli jste se také někdy podívat na výstavě motýlů?
Přeji krásný zbytek dne, Michaela.

6 comments

  1. Skvely fotky !!

    ReplyDelete
  2. Krásné fotky. :) Já mám motýly spojené s Life is Strange a když nám dnes při dějepisu otevřeným oknem vletěl do třídy modrý motýl, jen jsem čekala, kdy se můj život obrátí naruby. :D

    ReplyDelete
  3. Skvěly fotky!!!! motyli mam moc rada :))

    ReplyDelete