POVINNÁ ČETBA K MATURITĚ.

Ústní zkouška je jednou z dílčích zkoušek maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury a skládá se z rozboru uměleckého a neuměleckého textu, a tak bych vám dnes ráda představila knihy, které jsem si vybrala do mé „dvacítky“.


Romeo a Julie
Aneb Divadelní hra, kterou jsem si vytáhla. Mám problém s tím, že poezie, archaicky zabarvený jazyk či přílišné používání tropů a figur mi přijde opravdu nezáživné, takže jsem s touto knihou malinko zápasila a po jejím přečtení si raději pustila film, abych ji pochopila.

Obraz Doriana Graye
Tento Wildův román jsem nejdříve odsoudila, ale bylo to opravdu ukvapené. Nadchl mne. Příběh je tajemný a při představách v mé hlavě i hororový. Nápad s měnícím se portrétem je dle mého názoru dokonalý!

Tartuffe
Tartuffe je drama, tudíž je psán formou scénáře, což je dost nezáživné, ale pokud si ho pustíte formou mluveného slova, tak bych mohla přísahat, že se vám toto veršované drama bude líbit. Molière žil v 17. století, takže se opravdu nemusíte bát, že této komedii nebudete rozumět.


Havran
Touto krátkou básní nic nezkazíte, ale před každou básní doporučuji si přečíst o čem je, protože někdy je opravdu těžké to odhadnout, zvlášť pro lidi jako jsem já. Havrana máte za pár minut přečteného, ale nezaručuji nejistotu a strach, které do vás po přečtení vstoupí. Už víckrát ne!
Tohle byla jediná kniha, kterou jsem nebyla schopná dočíst, ale samotný příběh bez zbytečných odboček je velmi zajímavý a dal by se interpretovat do každé doby, takže kdyby se vám náhodou povedlo si tuto knihu vybrat, stačí si poslechnout zdramatizovanou audioknihu a nemusíte se dál trápit.

Kulička
Pro lenochy je to skvělá povídka, jelikož je opravdu krátká, k pochopení a s jednoduchým příběhem, který je ovšem velmi pravdivý. Společnost totiž opravdu odsuzuje lidi na základě profesí, vzhledu či bohatství, i přes to, že mohou být daleko více mravnější. Povídku tedy všemi deseti doporučuji!

Máj
Kdybych si nepřečetla, o čem tato lyrickoepická báseň je, tak to pravděpodobně nevím do teď. Nevím, co k tomu jiného říct... Snad jen to, abyste si důkladně rozmysleli, zda chcete mít větší množství poezie v seznamu, než je vám nařízeno.

Malý princ
Knížku jsem poprvé četla na základní škole a vůbec se mi nelíbila, a tak jsem to znovu zkusila na střední. Zamilovala jsem si ji. Každý knihu chápe jinak a každý si z ní odnese něco jiného. Kniha je totiž plná různých myšlenek, nad kterými by se každý měl zamyslet.

Petr a Lucie
Tuto novelu také řadím mezi kratší a jednodušší díla. Jsou tu pouze 4 postavy k zapamatování. Na konci Petra a Lucie mi i slzička ukápla. Je to zkrátka tragický příběh o mladých milencích zasazený do období 1. světové války, který rozhodně můžu doporučit.

Stařec a moře
Opět je to velmi krátká novela, takže ji považuji za ideální do seznamu. Jen příběh mě poněkud nezaujal, ale hlavní myšlenka knihy je už lepší. Za žádnou cenu se nevzdávejte a běžte si za svým, vždyť trpělivost růže přináší.

Na západní frontě klid
Z těch 20 knih se tahle stala mou nejoblíbenější hlavně proto, že pomáhá nahlédnout do světa války až naturalistickým popisem. Ukazuje její realitu, utrpení a bídu. Dokonce bych si troufla říct, že by ji každý měl přečíst alespoň jednou za život.

Falešný autostop
Povídka z knihy Směšné lásky, která má dle mého názoru bezkonkurenční příběh. Falešný autostop byl opravdu šokující možná i tak, že vám z toho všeho bude špatně. Skončí otevřeně, ale zároveň jasně. Prostě jsem se na celý ten příběh dívala s vytřeštěnýma očima.

Nikola Šuhaj Loupežník
Když pominu nenávist Olbrachta k ženám, tak to nebyla tak špatná kniha. Kniha se ani nečetla zas tak těžce, ale některé pasáže byly přehnaně zdlouhavé. Ke knize bych se tedy určitě nevrátila, ale nevidím důvod, proč ji nezapojit do seznamu.

Bylo nás pět
Tento humoristický román se mi velmi líbil. Zobrazení světa dětskýma očima je snad vždy zajímavé a svým způsobem vtipné. Hlavně jazyk použitý v knize je dosti zábavný. Petr se snaží používat spisovnou češtinou s archaickými výrazy a to mu někdy nevychází kvůli dětským výrazům, přeřekům či hovorovou češtinou.


Báječná léta pod psa
Báječná léta pod psa byla velmi čtivá. U určitých pasáží se mi chtělo smát a někdy naopak brečet. Má i filmové zpracování, které jsem bohužel neviděla, ale četla jsem na něj spoustu pozitivních ohlasů na něj, takže bych rozhodně doporučila i to.

Ostře sledované vlaky
Tato novela se mi také moc líbila. Opět je to příběh z období 2. světové války. Její konec mě velmi překvapil a kdyby to dopadlo jinak, tak by se mi Ostře sledované vlaky ani nelíbily.

Spalovač mrtvol
Z této novely jsem byla neskutečně nadšená. Příběh neškodného blázna, který se pod vlivem fašistické ideologie mění v psychopata a vraha svých nejbližších. Místy jsem ani nedýchala. A opět musím vyzdvihnout jazyk, kterým je kniha napsaná, dodává jen hororovost příběhu.

Manon Lescaut
Nikdy jsem nevěřila, že tohle o veršované divadelní hře někdy řeknu, ale byla to nádhera! Toto dílo dokazuje, jak je čeština nádherná a dokáže zplodit tak dokonalé verše. Asi ani nestojí za zmínku, že je to zdramatizovaný román od Prévosta Nezvalem...

Krysař
Krysař je novela podle staroněmecké pověsti. Nejvíc mě samozřejmě zaujala postava Krysaře, do kterého bych se byla schopná zamilovat během 1. kapitoly. Kniha je opět krátká, takže se hodí do povinné četby!

Kytice
Jedná se o sbírku balad, která mě po každém čtení dostala do depresivní nálady. Skládá se z 13 balad a není to lehké si je všechny zapamatovat. Je to klasika, ale pro odpůrce poezie bych ji do seznamu nedoporučila. 

Tipy

  1. Někdy se bohužel zjistí, že jste danou knihu nečetli. Doporučuji vám tedy, abyste si všech 20 knih přečetli. Je to prakticky to jediné, co se po vás v této zkoušce chce. Pokud máte odpor ke čtení knih, tak si alespoň přečtěte několik rozborů na internetu. 
  2. Když se rozhodnete ke čtení knih, tak začněte ve 3. nebo 4. ročníku, protože byste stejně zapomněli, co jste četli, a museli si to připomenout. 
  3. Pečlivě si dělejte rozbory a nestahujte je, protože jsem za tu dobu nenašla stránku na internetu, kde by to bylo vypsané tak, jak to chtějí u maturity. Klikněte sem
  4. Je spousta audioknih, takže výběr 20 knih uzpůsobený podle toho, zda je k tomu knížka namluvená nebo ne, by nemusel být od věci. Ušetří vám to neskutečné množství času. 
  5. Když už jsem psala o tom seznamu knih, tak zapomeňte na knihy s povídkami, protože k těm 20 knížkám se budete muset naučit ještě děje povídek a i jejich názvy! 
Jaká je vaše nejoblíbenější knížka z povinné četby?
Přeji krásný zbytek dne, Michaela.

11 comments

  1. Několik z nich jsem také měla k maturitě, mně se hodně líbil Revizor, jsem se nasmála :D Já jsem četla vše, asi bych neriskla si to jen přečíst na netu a stejně bych si to nezapamatovala, takhle aspon něco vždy. Navíc jsme měli i dobrý výběr knížek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Revizora jsme tam myslím neměli, ale možná si ho přečtu! :D

      Delete
  2. Rozhodně zajímavé knihy musim se na ně podívat, díky za tipy :) Jinak mě to taky za rok čeká tak jsem zvědavá :D Ale určitě bych ze seznamu nevynechávala Hobita a HP, z Hobita brácha letos úspěšně odmaturoval za 1 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. My tyhle knihy v seznamu neměli, učitel tenhle typ nesnáší... :D

      Delete
  3. Skoro všechny jsme si vybraly stejně a moc souhlasím se vším! :) Vytáhla jsem si Romea a Julii a byla jsem docela zklamaná, protože zrovna o té knize se mi chtělo mluvit úplně nejméně :D

    ReplyDelete
  4. Ja som si pri maturite prečítala akurát obsahy, teda aspoň tých kníh ktoré ma veľmi nezaujali :D Ale ako sa tak pozerám, vaše knihy na čítanie sú omnoho zaujímavejšie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Facebooku jsem zaregistrovala, že někdo měl i Hvězdy nám nepřály. A to opravdu nechápu! :D

      Delete
  5. Osobně můžu říct, že jsem přečetla 16 knížek a byla jsem sakra ráda, že jsem si nevytáhla něco, co jsem si nepřečetla :D Nejepší okruh knížek ej podle mě kolem Ztracené generace, díky bohu za mého Starce a moře :D

    ReplyDelete
  6. Pokud se ti líbilo Na západní frontě klid, tak si zkus přečíst Jiskru života, od Remarque je to má nejoblíbenější. :)

    ReplyDelete