FREDERIKSBORG A KODAŇ.

Dne 2.9.2017 jsme s mamkou byly na výletě Renesanční zámek a odpolední Kodaň od CA NaVýlet.cz ze Slevomatu. Tolik jako ve Švýcarsku jsem nefotila, jelikož jsme stále chodili, ale nestěžuji si. Byl to nádherný výlet s poutavým výkladem pana průvodce.


Frederiksborg
První zastávkou našeho výletu byl zámek Frederiksborg pojmenovaný po dánském králi Frederiku II.

Jeho syn Kristián IV. nechal původní stavbu odstranit a vybudoval podle projektů architektů na třech malých ostrůvcích v Frederiksborgsee dnešní zámek - největší a nejvýznamnější stavbu severské renesance.V 2. polovině 19. století vypukl v zámku požár, který zničil zařízení hlavní budovy. Po požáru byl zámek za finanční podpory dánského průmyslníka plně asanován.

Roku 1878 poskytl Carl Jacobson prostředky ke zřízení Národního historického muzea. V cca 60 místnostech byly vystaveny obrazy a mobiliář všech období, jež byly shromážděny ze zámků a panských domů celého Dánska.







Kodaň

V hlavním a největším městě Dánska, které leží na ostrově Sjælland (jako Frederiksborg) a částečně na ostrově Amager, jsme strávili 9 hodin.

První zmínka o Kodani pochází z 11. století
a hlavním městem se toto přístavní sídlo stalo ve století patnáctém.

V 17. století, za vlády Kristiána IV. se stala Kodaň významným centrem regionu.


Od roku 2000 je mostem přes
Øresund spojena se švédským Malmö. Z Kodaně a Malmö se tak pomalu stává jedna metropolitní oblast, kde v okruhu 50 km žije cca 2,7 milionu obyvatel.












Byli jste někdy ve Frederiksborgu nebo v Kodani?
Přeji hezký zbytek dne, Michaela.

12 comments